Kledingvoorschriften

Tijdens het praktijkexamen voor de motor moet de motorrijder niet alleen laten zien dat hij zijn motor en de verkeersregels beheerst. Er gelden ook kledingeisen tijdens het examen. Zo moet de leerling een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding/spijkerbroek dragen.

Na het praktijkexamen gelden – behalve het dragen van een helm – geen verplichte regels voor kleding tijdens het motorrijden. Het is natuurlijk wel verstandig om altijd beschermende kleding te dragen tijdens een motorrit. De gevolgen van een ongeluk zijn met beschermende kleding in de meeste gevallen een stuk minder ernstig.

Zichtbaarheid op de motor

Bij veel ongevallen ziet de automobilist de motorrijder niet. Op de website van het Motorplatform vinden motorrijders handige tips om hun zichtbaarheid in het verkeer te vergroten. Bijvoorbeeld kleding met reflecterend materiaal en een helm in een lichte kleur dragen. In het Motorplatform werkt de rijksoverheid samen met andere partijen om de veiligheid van motorrijders verder te verbeteren.

Motorvriendelijke vangrail

Een motorvriendelijke vangrail heeft een flexibele onderplaat. Deze plaat sluit de ruimte tussen de onderkant van de rail en de grond. Motorrijders kunnen daardoor niet tegen de poten van de vangrail schuiven. De poten van de vangrail veroorzaken vaak ernstig letsel.

In alle delen van Nederland hebben de gevaarlijkste bochten van autosnelwegen motorvriendelijke vangrails. Ook op de provinciale wegen wordt de motorvriendelijke vangrail aangelegd. Nederland loopt hiermee voorop in de wereld.

Om het aantal ongevallen onder motorrijders verder te verkleinen komt er onder meer een aanvullende vrijwillige rijopleiding voor motorrijders. Dit staat in het actieplan Verbetering verkeersveiligheid motorrijders. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft dit actieplan samen met de leden van het Motorplatform opgesteld.

Filerijden

Voor motorrijders is het niet verboden om in een file tussen de auto’s door te rijden. Het Motorplatform heeft wel regels opgesteld, de zogenoemde filegedragscode. Deze regels staan beschreven in ‘Samenspel in de file’.

Laat een bericht achter
X
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden 2022 | © 2022 Rijschool Butterhuizen | Alle rechten voorbehouden
Gratis proefles*
Rijschool Butterhuizen Op werkdagen zullen wij dezelfde dag reageren!
Rijschool Butterhuizen
Bedankt voor je interesse in onze rijschool. Wat kunnen we voor je betekenen? Wij helpen je graag op weg!

Team Butterhuizen
00:06

Op werkdagen zullen wij dezelfde dag reageren!