Inhoud cursussen

Inhoud cursus: Talking Traffic 15 september

In de nabije toekomst gaan intelligente communicatie systemen een steeds grotere invloed krijgen op het verkeer. Talking Traffic biedt een nieuwe generatie reisinformatie aan waarmee de weggebruiker goed geïnformeerd is voor en tijdens zijn reis. Op deze manier kan elke verkeersdeelnemer goed anticiperen op de actuele verkeerssituatie.

Het zal duidelijk zijn dat Talking Traffic een grote invloed heeft op het verkeersgedrag en dus op de toekomstige werkzaamheden van de rijinstructeur. Het is dus van belang dat elke rijinstructeur beschikt over kennis van Talking Traffic, zodat hij deze kennis kan overbrengen aan de leerling.

In deze cursus gaan we daarom dieper in op het belang van Talking Traffic voor de verkeersveiligheid en het rijcomfort. Gedurende de les bekijken we onder andere de verschillende toepassingen op het gebied van maximumsnelheid, adviessnelheid, rijstroken, inhaalverboden, gevaarlijke situaties en parkeren.
Tenslotte bespreken we wat de ontwikkelingen rond Talking Traffic betekenen voor het vak rijinstructeur en welke veranderingen er op korte, middellange en lange termijn te verwachten zijn.

Leerdoelen: De rijinstructeur

 • De rijinstructeur kan beschrijven wat er onder Talking Traffic wordt verstaan en wat de voordelen zijn.
 • De rijinstructeur kan aangeven welke adviezen en informatie weggebruikers onderweg vanuit Talking Traffic kunnen krijgen.
 • De rijinstructeur kan 10 toepassingen van Talking Traffic in de praktijk benoemen, van informatie over snelheden tot waarschuwingen voor gevaarlijke situaties.
 • De rijinstructeur kan de invloed benoemen van Talking Traffic met betrekking tot maximumsnelheden.
 • De rijinstructeur kan de invloed benoemen van Talking Traffic met betrekking tot adviessnelheden
 • De rijinstructeur kan de invloed benoemen van Talking Traffic met betrekking tot informatie over rijstroken.
 • De rijinstructeur kan de invloed benoemen van Talking Traffic met betrekking tot inhaalverboden.
 • De rijinstructeur kan de invloed benoemen van Talking Traffic met betrekking tot mogelijke gevaarlijke situaties.
 • De rijinstructeur kan aangeven wat de invloed van Talking Traffic op de dagelijkse werkzaamheden van de rijinstructeur is
 • De rijinstructeur kan voorbeelden geven op welke manier hij zich nu als de bestuurder kan voorbereiden op Talking Traffic

 

Inhoud cursus: Gesprekstechnieken 1 december

De rijinstructeur is regelmatig in gesprek met diverse partijen tijdens de rijopleiding van een leerling. Hij voert o.a. gesprekken met ouders, leerlingen, examinatoren en collega’s. Door de juiste gesprekstechniek toe te passen is het mogelijk om wederzijds begrip te krijgen voor elkaars situatie.

Door middel van rollenspellen zullen diverse gesprektechnieken behandeld worden om de vaardigheid in communiceren te vergroten. 

Motivatie en voordelen

Door de juiste gesprektechnieken te hanteren is het gemakkelijker om doelgericht, kort en bondig maar vooral ook duidelijk aan te geven wat er goed is gegaan in het vertoonde rijgedrag en wat de aandachtspunten zijn. Deze bijscholing kenmerkt zich door de vele rollenspelen die opklimmend in moeilijkheidsgraad zullen zijn. Ook zullen diverse rollen gespeeld worden met verschillende probleemeigenaren (ouders, examinatoren, leerlingen).

Door de praktische insteek zal de rijinstructeur meer inzicht krijgen in het belang van een goede communicatie en zal zijn feedback meer invloed hebben op het gewenste rijgedrag van de leerling.

Leerdoelen: De rijinstructeur

 1. kan het gespreksmodel: | opening | feitelijke situatie | gewenste situatie | afronding | verklaren en in de praktijk toepassen.
 2. kan het verschil tussen Beeldgedrag (BG) en Waargenomen gedrag (WG) uitleggen en in de praktijk toepassen.
 3. kan de leerling overtuigen wat het Gewenste Gedrag (GG) is.
 4. kan aangeven wat het gewenste rijgedrag is en in welke documenten dit te vinden is.
 5. kan met behulp van het gesprekmodel een professioneel gesprek voeren met de leerling over: getoond rijgedrag | niet nakomen van afspraken | sociaal gedrag.
 6. kan met behulp van het gesprekmodel een professioneel gesprek voeren met een van de ouders van de leerling over de aanvraag van een examen. 
 7. kan met behulp van het gesprekmodel een professioneel gesprek voeren met een examinator over een examenuitslag.

Inhoud cursus: ADAS – Datum volgt nog!
Rijscholen/instructeurs kopen tegenwoordig steeds modernere lesauto’s. Deze lesauto’s bevatten vaak geavanceerde systemen die een les of autorit veiliger en/of comfortabeler maken. Het CBR sluit aan bij deze ontwikkeling door steeds meer ADAS systemen toe te staan tijdens het rijexamen.

Dit betekent dat de hedendaagse rijinstructeur in zijn dagelijks werk meer te maken krijgt met moderne techniek. Veel rijinstructeurs zitten daarom met vragen als; Waar dienen die ADAS systemen eigenlijk voor? Hoe werken ADAS systemen in de praktijk? Is het voor een leerling wel handig als hij bepaalde ADAS systemen gaat gebruiken?

In deze bijscholingscursus gaan we daarom dieper in op zaken als het belang van ADAS ,de juridische verantwoordelijkheid met betrekking tot ADAS systemen, de bijwerkingen van deze systemen en de huidige ontwikkeling met betrekking tot ADAS systemen.

Inhoud cursus: Faalangst – Datum volgt nog!
Iedere rijinstructeur krijgt er wel eens mee te maken. Leerlingen die in de rijles prima presteren. Echter zodra deze kandidaten op tussentijdse toets of CBR examen gaan, bakken ze er nog maar heel weinig van. Grote kans dat deze leerlingen leiden aan een vorm van faalangst.

In deze bijscholing behandelen we wat de oorzaak van faalangst is en hoe je faalangst bij je leerling kunt herkennen. We gaan dieper in op cognitieve, sociale en motorische faalangst. Uiteraard besteden we ruimschoots aandacht aan hoe je in de rijles het best met faalangstleerlingen kunt omgaan. Je maakt kennis met het G denken en leert diverse ontspanningsoefeningen die je in de rijles of vlak voor het CBR examen kunt gebruiken.

 

Maak een keuze en klik op de volgende data en cursussen:
15 september Talking Traffic – Klik hier en schrijf je in!
1 december Gesprekstechnieken – Klik hier en schrijf je in!

De kosten voor de cursus bedragen € 160,-
De kosten voor het afmelden bij het IBKI bedragen € 20,-
Alle prijzen zijn exclusief 21% BTW

De cursus start om 9.00 en zal rond 15.30 uur klaar zijn.

Ook zal er een lunch worden geserveerd en uiteraard zal er in de korte pauzes een lekker kopje koffie of thee klaar staan.

Locatie: Hertog Aalbrechtweg 4, 1823 DL Alkmaar (Hoornse Vaart)

Ris-instructeurs:
Onze cursussen gelden niet voor ris-instructeurs!

Rijschool Butterhuizen is niet vrijgesteld van BTW
Algemene Voorwaarden

Laat een bericht achter
X
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | © 2023 Autorijschool Butterhuizen B.V. | Alle rechten voorbehouden
Gratis proefles*
Autorijschool Butterhuizen B.V. Op werkdagen zullen wij dezelfde dag reageren!
Autorijschool Butterhuizen B.V.
Bedankt voor je interesse in onze rijschool. Wat kunnen we voor je betekenen? Wij helpen je graag op weg!

Team Butterhuizen
20:04

Op werkdagen zullen wij dezelfde dag reageren!