Het Examen
Wat kun je die dag verwachten, voor en tijdens het examen?
De lesauto komt voorrijden je stapt in en wij zullen om je documenten vragen die je nodig hebt voor het examen! Je stelt je zithouding en spiegels in de goede positie. Meestal nemen we een makkelijke route om je te laten ontspannen. In de meeste gevallen doen we nog één of twee bijzondere manoeuvres.
Ook zullen wij de voertuigcontrole nog met je doorlopen. De kans is groot dat de examinator daar vragen over stelt. Daarna ga je richting het CBR om minstens tien minuten voor aanvang van het examen aanwezig te zijn.
Let op! Als een examinator in opleiding of een tweede CBR-vertegenwoordiger
het examen wil bijwonen, mogen wij niet meerijden!
Wanneer je wordt opgeroepen lopen we samen met je naar de bureautjes van de examinatoren. De tafelnummers en de naamplaatjes van de examinatoren staan op tafel.
Nadat je kennis met elkaar hebt gemaakt, volgt het voorgesprek.
Er wordt in het kort uitgelegd wat er van jou verwacht wordt en hoe het examen werkt. Uiteraard weet je al lang hoe een examen werkt, omdat je goed door ons bent voorbereid!
Je loopt met z’n drietjes naar de auto.
Op ruime afstand van een geparkeerde auto (ongeveer 25 meter) word je gevraagd even
te stoppen. Dan mag je een nummerbord oplezen (ogentest). Verder kun je wat vragen verwachten over het voertuig. Vervolgens stap je in. Ook dan kun je vragen krijgen over het dashboard.
Het examen doe je in je eigen lesauto!
De totale duur van een examen is ongeveer 55 minuten. Dat is inclusief het voor- en nagesprek, je rijdt dus ongeveer 30 tot 40 minuten!
Inhoud examen
Zelfstandige opdracht
De zelfstandige opdracht die je kunt verwachten tijdens je examen bestaat uit:
1. Navigeren
Je kunt op ieder moment tijdens de rit, de opdracht krijgen om met behulp van een navigatiesysteem te rijden. De examinator geeft een plaats en straatnaam op. Deze dien je zelfstandig te kunnen invoeren. Je kunt niet meer dan één van deze zelfstandige opdrachten krijgen. Indien je niet bij de aangegeven plaats uitkomt, is er geen man overboord. Als je de situatie veilig oplost, kun je evengoed vrijstelling krijgen. Ook kan het gebeuren dat de examinator de opdracht afbreekt wegens tijdgebrek door verkeersomstandigheden.
Bijzondere verrichtingen
De bijzondere verrichtingen zitten vanaf 25 maart 2019 iets anders in elkaar tijdens het praktijkexamen bij het CBR. De stopopdracht verdwijnt en maakt plaats voor recht achteruit rijden. Bovendien zal de examinator specifieker aangeven wat er moet gebeuren. Er komt geen opdracht meer tot ‘parkeren’, maar de examinator zal heel duidelijk aangeven of er sprake is van fileparkeren of parkeren in een haaks of een schuin vak.
Verder blijven de bocht achteruit rijden, het omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef de andere bijzondere verrichtingen. De kandidaat moet er daarvan twee doen, waarvan er één een eigen keuze mag zijn.
Let op: het recht achteruit rijden en de bocht achteruit worden pas vanaf 1 juni getoetst. Op die manier is er voldoende tijd om daar tijdens de rijopleiding mee te oefenen.
7 bijzondere verrichtingen
• In rechte lijn achteruit rijden (getoetst vanaf 1 juni 2019)
• Achteruit rijden van een bocht (getoetst vanaf 1 juni 2019)
• Parkeren in een haaks of schuin vak
• Fileparkeren
• Omkeren door te steken
• Omkeren door een halve draai
• Hellingproef
Indien je niet bij de aangegeven plaats uitkomt, is er geen man overboord. Als je de situatie veilig oplost, kun je evengoed met vlag en wimpel slagen.
Het motto is: Zolang je het veilig doet, komt alles goed!
Ook kan het gebeuren dat de examinator de opdracht afbreekt wegens tijdgebrek
door verkeersomstandigheden.
Rijschool Butterhuizen besteedt veel aandacht aan alle bijzondere verrichtingen tijdens de lessen. Want je zal ze nodig hebben bij één van deze opdrachten. Welke verrichting het beste bij een opdracht past, zal je pas zien als je de verrichtingen veel oefent. Daardoor krijg je inzicht in verschillende situaties. Dan zal je automatisch de juiste keuze maken wanneer je tijdens het examen de 2 bijzondere verrichtingen dient uit te voeren.
Zelfreflectie
Dit onderdeel houdt in dat je een ingevuld ‘zelfreflectieformulier’ aan de examinator moet overhandigen vóór je het examen gaat afleggen. De examinator bekijkt het formulier pas ná het examen en bespreekt het. Het formulier telt dus niet mee voor de uitslag van je examen!
Op het formulier staan vragen die betrekking hebben op de volgende onderdelen:
- omgaan met het voertuig
- veiligheid
- doorstroming
- sociaal rijgedrag
- milieubewust rijgedrag
Je zult jezelf een cijfer moeten geven van 1 t/m 10:
1. slecht
10. uitstekend
Milieubewust rijden
Tijdens het examen wordt van je verwacht dat je milieubewust rijdt. Er wordt in grote lijnen gelet op de volgende punten:
- schakel tijdig op binnen de bebouwde kom rond de 2000 toeren (diesel)
- buiten de bebouwde kom schakel je op tussen de 2500/3000 toeren (diesel)
- rijd zoveel mogelijk een gelijke snelheid
- rijd met een zo laag mogelijk toerental in een zo hoog mogelijke versnelling
- kijk zo ver mogelijk vooruit zodat je de auto zo lang mogelijk kan laten
uitrollen in de versnelling - zet de motor uit bij stops langer dan een minuut
- je dient voldoende kennis te hebben van de bandenspanning
Gebruik de cruise control als die in de lesauto aanwezig is.
Laat niet onnodig de stroomverbruikers aanstaan zoals achterruitverwarming, spiegelverwarming, airco, enzovoort.
Dit onderdeel telt mee in de beoordeling van je examen. Maar let wel: de veiligheid staat altijd boven aan het lijstje van de examinator. Als je de examenrit veilig en zelfstandig gereden hebt, maar zo nu en dan niet tijdig geschakeld hebt of een enkele keer een bocht in z’n 2de neemt i.p.v. z’n 3de versnelling zal je daar echt niet op zakken!
Al deze onderdelen oefenen we veelvuldig tijdens de rijopleiding, zodat je optimaal bent voorbereid voor je examen.
Om een lang verhaal kort te maken
Als je terugkomt bij het CBR mag je de auto altijd vooruit in een vak parkeren. Vervolgens loop je met z’n tweeën of drieën terug naar het bureau van de examinator voor de uitslag.
Je krijgt daar direct te horen of je geslaagd of gezakt bent! Als je bent gezakt zal je uitleg
krijgen waarom je gezakt bent. Ook dient de examinator tips mee te geven waarmee je je zwakke punten kunt verbeteren. Als je geslaagd bent, kun je een dag later je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Na 4 of 5 werkdagen ligt je rijbewijs klaar op het gemeentehuis.
Als je geen geduld hebt of je rijbewijs sneller nodig hebt, kun je ook een
spoedprocedure aanvragen. Dan heb je je rijbewijs een dag later (tenzij het
weekend er tussen zit). Dit kost twee keer zo veel als de normale prijs.
Wat heb je nodig die dag?
- Een geldig legitimatiebewijs
- Examenoproep
- Zelfreflectieformulier
Let op: als het legitimatiebewijs niet geldig is, gaat het praktijkexamen
niet door!